AŞIRI TUZ KULLANMAK KALBE ZARAR VERİR
Alaplı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından aşırı tuz kullanmanın zararlı olduğuna dair broşür ve afişler dağıtıldı.
Alaplı Toplum Sağlığı Merkezinde görevli hemşire Yalçın Yılmaz 12-18 Nisan Kalp Haftası” nedeniyle kalp ve damar hastalıklarını önlemek; risk faktörlerini kontrol altına almak ve kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla çalışmalar yapılmaktadır. Bizde bu konuda aşırı tuz tüketmenin kalbimize zarar verdiğine dair uyarıcı afişler astık.Broşürler dağıttık
“Günümüzde kalp sağlığının daha iyi anlaşılması, tanı yöntemlerindeki gelişmeler ve tedavi edici modellerdeki ilerlemelere rağmen dünyada ve Türkiye’de ölüm nedenlerinin başında hala kalp ve damar hastalıkları gelmektedir.Kalp ve damar hastalıkları ile mücadele etmenin önemini vurgulamak, kişileri bu hastalıklara karşı uyarmak, kalp sağlığını koruma konusunda bilinçlendirmek, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırabilmek ve kalp sağlığına dikkat çekmek amacıyla 12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası olarak kutlanmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde hızla artan kronik hastalıklardan ölen kişi sayısının giderek arttığı ve ölümlerin %60’ ını oluşturduğu belirlenmiş, bu ölümlerinin %30’ unun kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle olduğu tespit edilmiştir. Aşırı tuz tüketimi de değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır. Özellikle oluşumunda aşırı tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içersinde bir numaralı risk faktörüdür. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin sadece yüksek kan basıncı nedeni olmakla kalmayarak günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü; hipertansiyon tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak önermektedir. 2008 yılında Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin yaptığı ve ülke genelini yansıtan “Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışması”na göre ülkemizde tuz tüketiminin günde 18 gram olduğu belirlenmiştir.
Vatandaşlarımız öncelikle aile hekimleri, dâhiliye uzmanları ve kardiyoloji uzmanı hekimlerimize müracaat ederek kalp ve damar hastalıkları yönünden gerekli kontrolleri yaptırmaları erken teşhis açısından çok önemlidir. Ayrıca kronik kalp hastalığı olan kişilerin de hekimlerimizin vereceği rutin kontroller ve tedaviler ile hastalıklarını kontrol altına almaları mümkün olacaktır.”
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.