ALAPLI HABERLERİ

ALAPLI GİRİŞİ İÇİN SORU ÖNERGESİ

2 Temmuz 2014
642 kez görüntülendi

ALAPLI GİRİŞİ İÇİN SORU ÖNERGESİ

Alaplı’nın girişinde yaşanan yol sorununu CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, TBMM gündemine taşıdı, Ulaştırma Bakanının yanıtlaması istemi ile soru önergesi verdi.


CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, Alaplı’nın girişi olmayan tek ilçe olduğu hatırlatıldı. Alaplı’nın Zonguldak’ın Düzce sınırına bitişik ilçesi, deniz kenarında, turizm ve sanayide büyüme potansiyeli olan ancak bu potansiyeli yeteri kadar kullandırılmayan bir ilçe konumunda olduğunu belirterek Köktürk’ün soru önergesi şu şekilde:

 

“PEK ÇOK SORUNU BERABERİNDE GETİRMEKTE”

“Alaplı İlçe merkezinden geçen, Alaplı Belediye sınırlarına dahil olan Kdz. Ereğli, Alaplı, Akçakoca, Düzce bölünmüş karayolundan Alaplı merkezine giriş yolu birkaç yıl önce kapanmıştır. Oysa ki; Alaplı Belediyemizin kayıtlarından da tespit edilebileceği gibi, yeni köprü ile birlikte yapılan Kdz.Ereğli-Akçakoca bölünmüş karayolu ulaşıma açıldığında, ilçemiz merkezine giriş yolu mevcut olup, trafikte de herhangi bir sorun yaşanmıyordu.

 

TRAFİK KAZALARI ARTTI

Ancak; yeni uygulama trafikte kazaları artırdığı gibi, sağlık alanında, itfaiye hizmetlerinin ulaşması anlamında ve ekonomik sonuçları itibariyle pek çok sorunu beraberinde getirmektedir: Özellikle Acil Servis Ambulansının meydana gelen olaylara müdahalesinde yolun durumu nedeniyle büyük bir zaman kaybı yaşanmaktadır. 112 Acil Hizmet Binasından çıkış yapan bir ambulans, ilçe merkezindeki bir olaya müdahale edebilmek için bölünmüş karayoluna girmek ve köprünün diğer tarafına geçip kavşağı dolaşarak gelmek zorunda kalmakta, bu da müdahaleyi oldukça geciktirmektedir.

 

“PEK ÇOK CAN KAYBI YAŞANDI”

Müdahalenin gecikmesinden ötürü pek çok can kaybı yaşanmıştır. Yaşanması gelecekte de muhtemeldir.  Aynı durum yangına acilen müdahale etmesi gereken itfaiye hizmetleri açısından da söz konusu olmakta, kentin girişinin olmaması, kente girmek için uzun yol kat edilmesi can ve mal kayıpları riskini artırmaktadır. Ekonomik olarak da ilçe ciddi anlamda zarar görmektedir. Kentin girişinin olmaması turizm amaçlı konaklamaları zorlaştırmakta, hatta olanaksızlaştırmakta, ilçeyi gezip görmek ve tanımak isteyen misafirler üzerinde caydırıcı etki yapmaktadır. Keza aynı etki kentin alışveriş yaşamına da son derece olumsuz yansımaktadır. Zaten zor durumda olan Alaplı esnafı kentin girişinin kapatılmasından sonra ciddi bir darbe yemiştir. Tüm bunların yanı sıra, bölünmüş karayolundan ilçemiz merkezine giriş yolu olmaması, ilçemi halkının ve yerel yöneticilerimizin psikolojisini de olumsuz etkilemektedir. Ana karayolundan girişi olmayan bir ilçenin veya bir yerleşim biriminin olmayacağını düşünen ilçemiz halkı; bu konuda mağdur edildiğini, ciddiye alınmadığını, kaderine terk edildiğini sahip çıkılmadığını düşünmektedir…

 

“OLUMLU SONUÇ ALAMADILAR”

Bütün bu nedenlerden ötürü, Duble yolun proje çalışması aşamasından başlamak üzere sorunlar yazılı ve sözlü olarak defalarca ilgililere iletilmesine rağmen olumlu bir sonuç alınamamıştır. İlçeye girişi alabildiğince uzatan ve zorlaştıran bu düzenleme, o günden bugüne kadar ilçemiz esnafının ve halkının ısrarlı şikâyetlerine neden olmakta, ısrarlı bir şekilde yetkililerin bu soruna çözüm bulması istenmektedir. Son bir ay içinde Alaplı Belediyemize, değişik siyasi parti temsilcileri, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları dilekçe ile başvurarak sorunun çözümlenmesi için girişimde bulunulmasını talep etmişlerdir. Nitekim bu talepler Alaplı Belediyemiz aracılığıyla TBMM Başkanlığına da iletilmiştir. Alaplı halkımızın, esnafımızın, kamu kurumlarımız ve sivil toplum örgütlerimizin ortak talebi, ilçemiz merkezine giriş yolunun bir an önce açılmasıdır.

 

“NİÇİN ÇÖZÜLEMEDİ?”

Buna göre; Dünyanın herhangi bir yerinde bölünmüş karayolundan ilçe merkezine giriş yolu bulunmayan yerleşim yeri var mıdır? Daha açık tanımıyla “Girişi olmayan ilçe” var mıdır? Yanlış yol uygulamalarıyla bir kenti ekonomik – psikolojik olarak ve diğer acil hizmetler açısından çökertmeye ilgili kamu kurumlarının herhangi bir hakkı var mıdır? Alaplı Belediyemizin, siyasi partilerimizin, kamu kurumlarımızın ve sivil toplum kuruluşlarımızın dilekçe ile defalarca başvurularına karşın bu sorun şimdiye kadar niçin çözümlenememiştir? 112 Acil Servis ambulansının, itfaiyenin acil olaylara müdahalesinin olabildiğince geciktiği gerçekliği karşısında ve bu nedenlerle can kayıplarının yaşanması halinde, bunun hesabını kim verecektir? Bugüne kadar pek çok kaza ve ölümün vuku bulduğu göz önünde tutulduğunda; giriş yolunun açılması için; daha ne gibi büyük felaketlerin yaşanması beklenmektedir? Bu sorun ivedilikle çözümlenecek midir? Yoksa Alaplı halkı kendi çözümünü kendisi mi bulmalıdır?”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz