TÜRKOĞLU; FINDIK DESTEKLENMELİ DEDİ
Alaplı Ziraat Odası Başkanı Devlet Fındığı desteklemeli dedi
Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, fındıkta fiyat belirsizliğinin yanı sıra rekoltenin netleşmemesi nedeniyle devletin politikasının henüz netleşmediğini belirterek devletin fındığa destek vermesi gerektiğini söyledi.
Fındık hasadının yaklaştığı bu günlerde hâlâ fiyat belirsizliği devam etmektedir. Bu yıl fındık rekoltesi henüz tam netleşmediğinden devletin politikası da netleşmedi. Fındık rekoltesi 700 bin ton gibi görünmektedir. Bu durum karşısında devletin fındığa destek vermesi gerekmektedir. Alan Bazlı Fındık Desteği geçen yıl sona ermiştir. Ziraat Odası olarak Alan Bazlı Fındık Desteğinin devam etmesinden yanayız. Üç yıl fındık alımında ve satımında huzur vardı. Aynı huzurun devamı için Alan Bazlı Fındık Desteğinin devam etmesini istiyoruz. Üç yıl önce Toprak Mahsulleri Ofisi ve Fiskobirlik tarafından alım yapılıyordu. Bu alım ürün fazlasını piyasadan çekip, piyasa da fındığın fiyat istikrarını sağlamak için yapıldı. Devlet ise bu alım yerine üç yıl geçerli dekar başına 150 TL destek verdi. Piyasa 5 TL ise 150 TL de destek alan üreticinin fındığı 650 TL oldu. Bu arada üreticiden beklediğimiz bir konuya açıklık getirelim. Bir üreticinin 4 ton fındığı var ise; 3 ton fındığını satsın. 1 tonunu ise fındık bitmemiş gibi evinde muhafaza etsin. Böylece üretim fazlalığını piyasadan çekmiş olalım. Bu çalışmanın projesini yapıp üreticimizi bilgilendirmeyi düşünüyoruz. Bu iniş ve çıkışları önlemek için devletimiz ürün fazlasını alıp fiyatını dolar bazında ve satımını da dolar bazında yaptığı takdirde üretici fındığını kaç dolara vereceğini bilecektir. Alıcı da kaç dolardan alacağını bilecektir.
Dünyada 1. olduğumuz fındık üretimini devletimiz tarafından kontrol altına alınmasında fayda görüyoruz. Fındığa alternatif ürün uygulamaları oldukça yetersiz kaldı. Fındığını söküp alternatif üretime geçen çiftçimiz yok denecek kadar azdır. Samsun, Sakarya ve Düzce arazilerinde fındık yetiştirmenin çiftçilik bilincinden uzak bir durum olduğunu görmekteyim. Yılda 2-3 defa ürün alınacak arazilere alternatif ürün desteği 150 TL yerine 500 TL yapılırsa başarılı olunacağını düşünüyorum. Yukarıda bahsettiğim şekilde devlet üretim fazlasını alır ise fındığın veriminin az ya da çok olması endişesi ortadan kalkacaktır. Bu sene verimli olan fındık, ürün fazlası olarak stoklanmış, gelecek sene ise fındığın verimi düştüğünde stoklardan ihtiyaç karşılanacaktır. Böylece fındık alımı satımı huzura kavuşmuş olacaktır. Üreticilerimiz hasat zamanı fındığını dibinden toplamaya özen göstermelidir. Fındığı dibinden toplamak hem maliyeti düşürür, hem de fındığın randımanını arttırır. Aynı zamanda fındık ağaçları yıpranmamış olur.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.