DAHA İYİ BAL İÇİN DAĞDA YAŞIYORLAR
Alaplı’da bir çift, organik bal elde etmek amacıyla kovanlarını yüksek rakımlı ormanlara taşıyarak yılın yaklaşık 5 ayını dağda kurdukları barakada geçiriyor.
Hacıhasan köyünde yaşayan Muhtar Hüseyin ve Ferişte Ünlü çifti, şehir merkezlerinin hava kirliliği ve gürültüsünden olumsuz etkilenen arılarından yeterli verim alamadıkları için her yıl mart ayında arılarıyla 30 kilometre uzaktaki Suludere ormanlarına göç ediyor.
Yüksek rakımlara taşıdıkları 150 arı kovanıyla dağda arıcılık yapan çift, orman içine kurdukları barakada 5 ay kalıyorlar. Hüseyin Ünlü, yaptığı açıklamada, 5 ay süresince dağda arılarla birlikte yaşadıklarını belirterek, yılda 1,5 ton organik bal ürettiklerini söyledi.Yüksek rakımlı ormanlık alanlarda nektarın ve polenin daha fazla olduğunu aktaran Ünlü, şunları kaydetti:
“Yaklaşık 20 yıldır eşimle birlikte dağlarda arıcılık yapıyoruz. Her yıl mart ayında köyümüzden çıkarak arıların bal üretimi yapabilecekleri ormanlık alanlara gidiyoruz. 150 adet kovanımız var. Bölgede kestane ağacı bol olduğundan kestane balı daha çok oluyor. Yılda 2 kez arılarımızdan bal alıyoruz. Haziran ayında havaların güzel gitmesi bal üretimini arttırmaya başladı. Tek sıkıntımız geceleri bizi rahatsız eden ayıların, kovanlara saldırarak bal çalması. Temmuz ayından itibaren kovanlardaki balın satışına başlayacağız.”Ferişte Ünlü de, geçimlerini arıcılık yaparak sağladıklarını ifade ederek, “Çocuklarım evlendiler. Artık daha rahat ormanlara çıkabiliyoruz. Eskiden aklımız yakınlarımızın yanına bıraktığımız çocuklarımızda kalıyordu. Yıllardır bu işi yaptığımız için geceleri artık korkmuyorum. Temiz havada arılarla uğraşmak bizleri çok mutlu ediyor” dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.