KANDİLLİ MADEN ŞEHİTLERİ ANILDI
TTK Armutçuk Müessese Müdrlüğünde 7 Mart 1983 yılında grizu faciasında vefat eden 103 madenci törenle anıldı
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü’nde 7 Mart 1983 tarihinde meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 103 maden işçisi için anma töreni düzenlendi.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, törende yaptığı konuşmada, madenciliğin dünyanın en zor mesleklerinden biri olduğunu söyledi.
Alabaş, ”Emeğin Başkenti” unvanını alırken, alın teri döktüklerini ve can verdiklerini belirterek, ”Bundan 30 yıl önce 7 Mart 1983 yılında TTK Armutçuk Müessesesi’nde 103 arkadaşımızı iş kazası sonucu kaybettik. Tüm maden şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Bölge insanı olarak, 165 yıldır bu bölgede Türkiye ekonomisine can vermek, Türkiye ekonomisini kalkındırmak için alın teri döktük. Can verdik, kan verdik” diye konuştu.
Türkiye’nin dünyadaki teknolojik gelişmeleri göz önüne alarak, maden işini sağlıklı şekilde yapmaya başladığını anlatan Alabaş, ”Artık bu acıları unuttuk’ derken, 17 Mayıs 2010’da Karadon, yine 7 Ocak 2013’te Kozlu’da taşeron firmaların çalıştığı alanda, bu kazaları yeniden yaşamaya başladık. TTK, Türkiye’nin madenciliği acısından en tecrübeli kurumu. Bu tür iş kazalarını yaşamak istemiyoruz” şeklinde konuştu.
TTK Genel Müdürü Burhan İnan ise iş güvenliğinin sürekli çıtanın yükseltilmesi, üzerinde düşünülmesi ve gündem yapılması gereken bir konu olduğunu vurguladı.
İş güvenliğinde mesafe almanın işçisinden genel müdürüne kadar herkesin işe taraf olması ve el atmasıyla mümkün olduğunu dile getiren İnan, sözlerini şöyle tamamladı:
”Elimizden geleni yapıyoruz. Devletimiz de bu konuda bizden maddi manevi hiçbir desteğini esirgemedi. Bu doğrultuda Armutçuk’ta yeni bir kuyu projesini hayata geçiriyoruz. Şu anda Maden Tetkik Arama (MTA) tarafından sondaj çalışmaları yapılmaktadır. Bu kuyuda eksi 700 kotuna inildiğinde çok daha mükemmel bir havalandırma sistemi tesis edilecek. Nakliyat kolaylaşacak ve işçimiz 10 dakikada ocağa inecek ve çıkacak. Üretimimizi de çok olumlu noktada etkileyecek. Bu projenin tam bir iş sağlığı ve iş güvenliği projesi olduğunu düşünüyorum. Bu kuyu hayata geçtiğinde şu anda kullanılmakta olan kuyuyu, hava dönüş kuyusu yapacağız ve yeni kuyumuza temiz hava vereceğiz.”
Konuşmaların ardından faciada hayatını kaybeden 103 maden işçisi için dua edildi, gül suyu ve helva dağıtıldı. Ardından madenciler yeryüzünün yüzlerce metre altında yine kömür üretmeye gittiler.
ALBUM ADI 7 MART ŞEHİT MADENCİLERİ ANMA GÜNÜ, Fotograf Mustafa Kanca on 3/07/2013 (100 Resim)
Fotograf Mustafa KANCA
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.