“KARAELMAS DİYARININ” YEŞİL CENNETLERİ
Haber-Foto: Cem Sürmeneli – Kömür üretimiyle ünlü Zonguldak’ta Karadeniz’in zümrüt yeşili ormanlarının çevrelediği yaylalar keşfedilmeyi bekliyor.
Yaklaşık 180 bin hektar ormana sahip Zonguldak’ta her mevsim farklı bir renge bürünen ormanların arasındaki yaylalar, özellikle sıcak yaz günlerinde tatilcileri ve kamp severleri cezbe diyor. Maden ocakları nedeniyle sahip olduğu ”kara şehir” imajını kente yaklaşmaya başladığınız anda silen sık ormanlar, büyük şehirlerin gürültüsünden ve binaların kalabalığından yorulan insanlara huzur veriyor.Özellikle Alaplı ilçesinin Gümeli beldesinde yeşilin her tonunun görülebildiği doğa harikası yaylalar, hava sıcaklıklarının artması nedeniyle doğaseverlerin tercih ettiği yerlerin başında geliyor.
Kentin bin 650 metrelik en yüksek tepesindeki Bacaklı Yaylası ve eteğindeki Bölüklü Yaylası, sık çam ormanları arasındaki evleri, serin kaynak suları ve yaylacılık geleneğiyle keşfedilmeyi bekliyor.
Gümeli belde merkezinden insanların araçlarıyla ya da sık ormanların arasından akan derelerin şırıltısını dinleyerek uzun yürüyüş sonrası varabileceği yaylaların turizmden daha fazla pay alabilmesi için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Yayla çevresindeki gürgen, porsuk ve köknar ağaçlarının yanı sıra karaçam, meşe, Anadolu kestanesi, çınar, defne, ısırgan, ökse otu, karayemiş, orman gülü gibi odunsu ve otsu bitki türlerinin yanı sıra yaban hayatı açısından da geyik, karaca, ayı, yaban domuzu, kurt, tilki, tavşan, baykuş ve kartal gibi türlerin yer aldığı ormanlar doğa bilimcilerin de ilgisini çekiyor.
Türkiye’nin 105. tabiat anıtı olarak 2008’de tescillenen 2 milyon 490 bin 848 metrekare alan sahip Gümeli ormanı, bin 600 ve bin yaşındaki iki porsuk ağacıyla da ziyaretçileri cezbediyor.
Şenlikle tanıtım çabası
Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam, yaptığı açıklamada, yaylalarda çok sayıda vatandaşın evinin bulunduğunu, kamp yapmak isteyenlerin de çadır kurabildiğini söyledi.Bacaklı, Dikmen, Kızgulak, Bölüklü, Karatepe ve Tavak yaylalarının tanıtımına önem verdiklerini ifade eden Saydam, “Suyu ve gölgesi bol olan yaylalarımız, sıcak yaz günlerinde tercih ediliyor. Çeşitli etkinliklerle yaylalarımızı tanıtmaya çalışıyoruz. 8 Eylül’de 4. Gümeli Yayla Turizmi Kültür ve Bal Şenliği düzenleyeceğiz. Gizli kalmış cennetlerimiz turizme kazandırılmalı. Kentteki festival ve şenliklerde buralara geziler düzenlenmesi turist ilgisini fazlalaştıracaktır” diye konuştu.
Saydam, Karatepe mevkisindeki ormanda bulunan ve Türkiye’nin en yaşlı ağaçları arasında gösterilen, çapı 2,93, gövde çevresi 9,20 ve uzunluğu 25 metre olan bin 600 yaşındaki ile çapı 2,55, gövde çevresi 8 ve uzunluğu 20 metrelik bin yaşındaki porsuk ağaçlarının turistlerin ilgisini çektiğini ifade ederek, ormanlardaki 2 adet gölün de doğaseverlerin keşfini beklediğini kaydetti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.