MADENCİLER OTURMA EYLEMİ BAŞLATTI
Ereğli ilçesinde özel bir maden ocağında görevli 16 arkadaşlarının işten çıkarılmasına tepki gösteren yaklaşık 500 madenci, 50 kilometrelik yürüyüşün ardından ulaştıkları Zonguldak’ta oturma eylemi başlattı.
İşletme önünden davul eşliğinde sloganlar atarak Zonguldak’a doğru yürüyüşe geçen madencileri, Öküşne mevkisinde, 6552 sayılı “İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun”un yürürlüğe girmesinin ardından özel kömür işletmelerinin işten çıkartığı yaklaşık 150 işçi karanfillerle karşıladı.
Yaklaşık 50 kilometrelik yolu 10 saatte yürüyen madenciler, Gazipaşa Caddesi’ndeki Valilik binası önünde oturma eylemi başlattı.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, burada yaptığı konuşmada, yürüyüşe katılan maden işçilerinin Türkiye’ye ve dünyaya örnek olacak bir eylem gerçekleştirdiğini söyledi.
Maden işçisinin aşına, işine ve ekmeğine sahip çıkmak için yollara düştüğünü ifade eden Alabaş, şöyle konuştu:
“Maden işçisine yakışır bir olgunlukta yılmadan, usanmadan ve yorulmadan buraya kadar geldiniz. Hiçbir taşkınlık yapmadınız. Size teşekkür ediyorum. Türkiye’nin kalbi bugün buradaydı. Buraya geliş sebebimiz belli. Armutçuk’tan gelen arkadaşlarımız yaklaşık 3 aydır Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile Hema Endüstri AŞ’nin işlettiği Kandilli İşletmesi arasında gerçekleşen problemler ve yazışmalar neticesinde sorun çıktı. Hema’nın işten çıkartma tehdidi ve baskı yapması sonucu yine Zonguldak’ta eylem yapmıştınız. TTK ile Hema arasındaki sorun çözümle sonuçlanmazsa tavır koymaya devam deceğiz dedik. Bunun için bugün burada toplandık.”
Gerekirse Ankara’ya kadar yürüyeceğiz
Torba yasa görüşmelerini takip ettiğini vurgulayan Alabaş, şunları söyledi:
“Sorunun bu boyuta ulaşacağı belliydi. Sektörün irdelenmesi gereken sorunları varken, yasa, işçiye, sendikalara ve iş verene sorulmadan çıkartıldı. Ülkemizin en büyük problemi işsizliktir. İşsizlik korkusu ölüm korkusunun önüne geçmiştir. Biz problemimiz çözülünceye kadar sendika olarak yanlarında olacağız. Gerekirse Ankara’ya kadar yürüyeceğiz.”
Bir gazetecinin, “1990 grevinin ardından ilk defa maden işçisi bir yürüyüş gerçekleştirdi” demesi üzerine Alabaş, “1990 grevinden sonra maden işçileri ekmeği ve aşı için bir kez daha yollara düşebileceğini gösterdi. Ben demokratik olgunluk içerisinde haklarını aramak için Armutçuk’dan buraya kadar yürüyen maden işçisini yürekten kutluyorum. Maden işçisi gerekirse aşı ve ekmeği için yüreğini ortaya koyarak yürümekten çekinmeyecektir” karşılığını verdi.
Bu arada oturma eylemine, kentte faaliyet gösteren özel maden işletmelerinin sahiplerinin de destek verdiği görüldü.
Anadolu Ajansı
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.